top of page

"Det finns inga reservdelar"

För att sätta stopp för massutrotningen av arter krävs ett helt nytt tankesätt och ett nytt ekonomiskt system. Det menar Rebecka Le Moine och Carl Schlyter som igår besökte Åland.

Rebecka Le Moine (MP).
- Biosfären och ekosystemen är grunden till allt. Ändå pratar vi alltid först om ekonomi och BNP, sedan om det socialt hållbara. Först därefter, om det finns pengar kvar, kan vi skapa ett naturreservat som lite goodwill. Det är helt upp och ner.

Det säger den svenska riksdagsledamoten Rebecka Le Moine (MP) som tillsammans med tidigare EU-parlamentarikern Carl Schlyter (partiet Vändpunkt) besökte Åland på inbjudan av Hållbart initiativ.


Artdöden och bevarande av biologisk mångfald är en av vår tids viktigaste frågor. Enligt en FN-rapport som publicerades nyligen står en miljon arter inför risken att utrotas i världen på grund av mänsklig verksamhet. Det här är inte bara ett etiskt och ekologiskt problem, utan handlar också i allra högsta grad om ekonomi.


- Vi måste sluta se människan som toppen av en pyramid där alla andra arter är under oss, och i stället se människan som del av ekosystemet. Alla arter befinner sig i relation till varandra genom ett enormt komplext system. Vi vet inte idag hur ekosystemet påverkas av att enskilda arter dör ut, säger Rebecka Le Moine.


Enligt Rebecka Le Moine har hotet mot biologisk mångfald hamnat i skuggan av klimatförändringarna. Men den senaste tiden har rapporteringen kommit ikapp.

- Folk börjar inse att det inte finns reservdelar om vi söndrar den här motorn.

Rebecka Le Moine har gjort sig känd som en stark förespråkare för biologisk mångfald - som aktivist, konsult och som riksdagsledamot och talesperson för biologisk mångfald sedan valet 2018. Hon har bland annat kämpat för att skogsindustrin ska ta ett större ansvar.


– Skogen är helt avgörande för biologisk mångfald och för klimatet. Kalhyggen innebär att allt från hackspettar till vissa svampar försvinner. Monokulturer binder mycket mindre koldioxid än skogar med flera arter, säger Rebecka.

- Vi måste börja ge tillbaka till naturen. Naturens kraft är stark och livet återkommer bara vi ger det en chans.

Tillväxt och hållbarhet

Efter Rebecka var det dags för tidigare EU-parlamentarikern och riksdagsledamoten Carl Schlyter att inta scenen för ett samtal om hur tillväxt och hållbarhet hänger ihop.

Carl Schlyter (partiet Vändpunkt).
- De hänger inte ihop. Vi verkar ha svårt att förstå effekten av exponentiell tillväxt. Även grön tillväxt är exponentiell och mot en sådan utveckling har vi inte en chans.

Carl Schlyter menar att vi är den första generationen som har kommit i mål, som har uppnått det våra förfäder kämpat för: tak över huvudet, tillräckligt med mat och värme, kläder och bostad.


- Men vi fortsätter att kämpa på och springa i ekorrhjulet som om vi lider stor nöd samtidigt som det tär på planeten allt mer. Det är dags att stanna upp och tänka efter, vad är det vi verkligen behöver nu, säger Carl Schlyter.


Han slår också ett slag för att satsa på den lokala marknaden, även om det initialt blir lite dyrare.

- En billig importerad produkt är billig för individen och bra för den globala marknaden, men inte bra för lokalsamhället. En köttbit från den lokala marknaden kan vara någon euro dyrare men då stannar de pengarna kvar, bidrar till den lokala ekonomin, skapar jobb och skatteintäkter i flera led, vilket leder till bättre service och kanske till och med sänkt skatt. I slutändan vinner individen mer på det.

Ett 30-tal personer hade sökt sig till Stallhagen för att delta i samtalen. Vi passade också på att besöka Ålands biodlarförening.

Några av deltagarna i besöket till Biodlarföreningen samt Rebeckas och Carls föreläsningar.

bottom of page