top of page

För en fyrverkerifri stad

Börjar tiden för fyrverkerier vara över? Ja, menar Susanne Vävare, ledamot i Mariehamns stadsfullmäktige som kommer att motionera om en fyrverkerifri stad. "Det är dags att visa att en miljöpolicy inte bara handlar om ord."


Nya tider, nya tankesätt. Det är dags att vi människor gör om. Vi borde tänka mer på våra medvarelser- djuren som far så illa varje nyår. Vi borde tänka mer på vad fyrverkerier är – dvs en ganska onödig produkt. Man gräver ut metaller från berggrunden och tillverkar raketer och smällare som sedan ofta transporteras långt, ibland runt halva jorden. Många pjäser tillverkas tex i Kina. Det är varken snällt mot miljön eller klimatet.

Det gjorde ont att läsa om hunden Bosses panik. Det gör mig ont att läsa om varje djur som far illa. Hästar som kastar föl, hundar som försvinner, kor som bryter ben, vilda fåglar som flyger i panik och dör. Människor som inte kan fira nyår, då de måste ta hand om sina pälsklingar. Så ska vi väl inte ha det? Vi kan göra om och göra bättre. Jag föreslår att alla kommuner köper in ny utrustning och gör andra sorters shower, som lasershower, drönaruppträdanden eller andra bildspel och eldshower. Kanske ihop med musik, tex en häxopera eller rockshow? Flera kommuner i Sverige gör alternativa shower och en del andra länder har börjat med det. Det är den nya tidens melodi.

Laser - ett hållbarare alternativ till fyrverkerier

Därför kommer jag att lämna in en motion till stadsfullmäktige i Mariehamn för att be staden tänka om och göra annorlunda. För att naturen och djuren måste få ha en plats när Åland fyller 100. Det är dags att visa vad som är viktigt och att en miljöpolicy inte bara handlar om ord. Medmänsklighet, att värna de små och miljön är viktigare. Vi behöver visionära framtidsstäder. Mariehamn kan vara den staden.


I övrigt kan gärna varje privatperson tänka efter ett steg till. Är det värt det? Att djur lider varje år? Kanske du kan hitta på något annat, kanske du kan bidra till att medverka i en laser eller eldshow eller häxopera/rockshow? Eller komma med nya idéer, miljö- och djurvänliga sådana.

Visst ställer väl även du upp på att göra något annorlunda och värna djur och natur?


Susanne Vävare

Biolog, djur- och naturälskare samt ledamot i Mariehamns stadsfullmäktige

留言


bottom of page