top of page

Gröna ungdomar på Åland

För första gången någonsin organiserade de unga gröna från Norden ett ungdomsläger på Åland under namnet Changemakers Summer Camp. Projektet organiserades av Grön Ungdom (Sverige), Grønn Ungdom (Norge), Vihreät Nuoret (Finland) och Hållbart initiativ (Åland) och finansieras av Nordiska ministerrådet.


I syfte att stärka ungas nordiska samarbete i hållbarhetsfrågor innehöll lägret tal och besök från flera gröna politiker, bland annat Ålands utvecklingsminister Alfons Röblom och europaparlamentarikern Alice Bah Kunke.

Lägret varade i fyra dagar och slutade idag på torsdagen och ägde rum på det vackra Lemböte lägergård. Åland valdes som en mötesplats för sitt läge och sin unika natur.


Finska Juuso Rantanen, 22 år, var en av de cirka 30 deltagarna:

- Det var trevligt att kunna organisera något sådant här trots pandemin. Vi har hört underhållande och intressanta föreläsningar om hållbar utveckling på Åland och i Norden, Östersjöns tillstånd och klimataktivism. Och visst har det varit roligt att träffa andra nordiska unga och diskutera tillsammans.

Mathilda Palm, 16 år från Sverige, håller med:

- Jag har alltid tyckt att det har var roligt och intressant med internationella relationer och hur vi kan arbeta tillsammans för att förbättra vårt arbete, men inte riktigt säker på hur. Lägret har lärt mig allt från hur man engagerar sig på ett bra sätt utan att bränna upp, till vart man ska vända sig i nordiska frågor. Jag tycker verkligen att detta är ett bra och roligt sätt att förbättra samarbetet mellan de olika ungdomsorganisationerna i Norden!

Hållbart initiativs Simon Holmström, som också aktivt deltar i Nordiska rådets arbete, lovade att vidarebefordra de goda förslag som kom upp på lägret till nordiskt beslutsfattande och hoppas på fler lägermöjligheter.

- I den kris som vi lever i just nu finns det få saker som är mer hoppfulla än engagerade unga människor som kämpar för en frisk planet. Vi behöver fler mötesmöjligheter för att skapa den förändring vi vill se.

コメント


bottom of page