top of page

HI tillhör nu den gröna familjen

Hållbart initiativ blev efter en lång ansökningsprocess slutligen antagen som medlem i Europeiska gröna partiet (EGP). Beslutet fattades enhälligt av EGP:s kongress i Riga i helgen.


HI:s arbete för att bli medlemmar i EGP påbörjades redan för ett år sedan. I vintras kom en delegation från EGP på besök för att bekanta sig med Hållbart initiativ och Åland. Och i helgen hölls kongressen i Riga - där alla 122 delegater röstade för HI:s medlemskap.

– Det här är ett jättesteg för Hållbart initiativ. Att vi nu tas med i den gröna europeiska partifamiljen ger oss ett enormt nätverk, tillgång till information och möjlighet för HI:s medlemmar att delta i den gröna idéutvecklingen både när och fjärran, säger talesperson Alfons Röblom.

EGP består av 47 medlemspartier från hela Europa. Största partiet i sammanslutningen är tyska Bündnis 90/Die Grünen som idag ingår i Tysklands regering. Också finska De Gröna och svenska Miljöpartiet ingår i EGP.

– Jag ser det som ett stort steg för Åland som helhet att vi nu öppnar upp en helt ny och stor kontaktyta mot den europeiska och internationella politiken, säger Alfons Röblom.

På plats från Hållbart initiativ fanns, förutom Alfons Röblom, Erica Scott och Gard Larpes.

– Vi ser att den gröna rörelsen i Europa växer och samtidigt på både kommunal, nationell och europeisk nivå tar ansvar för att hitta nya lösningar på våra gemensamma utmaningar, säger Erica Scott.
Hi:s talespersoner Alfons Röblom och Erica Scott tillsammans med en av EGP:s två ordföranden Thomas Waitz från Österrike, som till yrket är ekologisk jordbrukare.
– Det har varit fantastiskt att få delta i EGP-kongressen och föra diskussion med alla engagerade människor. Det här betyder mycket för partiet, säger Gard Larpes, som i HI fungerar som rekryteringsrådets ordförande.

I medlemsansökan från förra året skrev partiet:

"We see a membership in the European Green Party as a way of strengthening our position even further. We see the advantages of taking part in a larger network, exchanging information and knowledge, bringing Europe to us – and us to Europe."

Nu kan avsikten förverkligas.


コメント


bottom of page