top of page

Träffa oss på Alandica Debatt

Häng med Hållbart Initiativ på Alandica Debatt den 9-11 juni. Ta ett snack med oss om något du brinner för, klunka i dig lite rabarbersaft, ta lite klimatsmart snacks och lyssna på våra trevliga live-streamade samtal!

Vi finns på plats alla tre dagar för att du ska få lära dig mer om hur vi vill öka takten på det åländska hållbarhetsarbetet. Men vi vill också få din input! Berätta vad du brinner för!

Här är programpunkterna:

SOFFHÄNG SÖNDAGEN DEN 9 JUNI KL. 15-18

Vi finns på nordvästra sidan av Självstyrelseplatsen och bjuder på rabarbersaft och klimatsmart snacks. Sätt dig gärna ner i våra soffor och snacka hållbarhet med oss!

Tips: Det är gratis busstrafik på Åland idag, här finns turlistan.

SOFFHÄNG MÅNDAGEN DEN 10 JUNI KL. 11-13

Vi finns just utanför entrén till Alandica Kultur och Kongresshus och bjuder på rabarbersaft och klimatsmart snacks. Sätt dig gärna ner i våra soffor och snacka hållbarhet med oss!


Efter snacket tar vi paus för dessa två evenemang:

ÖKA TAKTEN! LIVE-STREAMADE SAMTAL MÅNDAGEN DEN 10 JUNI KL. 17-18:30

Vi har bjudit in åländska aktörer att prata om hur vi ökar takten på den åländska hållbarhetspolitiken. Välkomna att sitta i publiken, antingen på plats eller på vår Facebook-sida. Vi har bjudit in följande personer att prata med oss om följande teman:

Anders Wiklund

Klimatsmart företagande

Anders Wiklund, VD för Optinova

Annette Bergbo, talesperson för Hållbart Initiativ


Optinova kom just ut med nyheten om sin planerade utökning av produktionsytan med hela 3500 kvm. Samtidigt sker en förnyelse av nuvarande fabriker. Stora drivkrafter i storsatsningen på ca 10-15 miljoner € är bland annat klimatanpassning och smart vattenteknik.


Att det lönar sig med hållbarhet, verkar Optinova vara säkra på. Men vad har de åländska företagen egentligen för ansvar för att driva på omställningen? Och vad kan politiker göra för att hjälpa dem?


Sia Spiliopoulou Åkermark

Går allt åt skogen? Sia Spiliopoulou Åkermark, direktör för Fredsinstitutet

Simon Holmström, talesperson för Hållbart Initiativ

Sia är direktör för Ålands fredsinstitut med lång och bred erfarenhet inom folkrätt, mänskliga rättigheter och Ålands självstyrelse. En viktig tredjedel av den åländska bärkraftvisionen handlar just om fredens öar, för utan fredliga relationer kan vi inte bygga ett hållbart samhälle.


Så hur odlar vi fredliga relationer i en turbulent värld? Hur ska vi prata om de utmaningar vi står inför? Går faktiskt allt åt skogen?


Maija Häggblom

Biologisk mångfald

Maija Häggblom, naturvårdsintendent på landskapsregeringen

Simon Holmström, talesperson för Hållbart Initiativ


Maija om är naturvårdsintendent på Ålands landskapsregering men också fårägare och ordförande i Ålandsfåret. Att kämpa för miljön kan inte vara mer praktiskt än så!


Åland har en låg grad av naturskydd, samtidigt som stora delar av Åland växer igen. Så hur ska vi människor bli en naturligare del av naturen? Hur ökar vi den biologiska mångfalden på ett klokt sätt? Kommer vi att klara det?


Ola Sundberg

Hållbar samhällsekonomi

Ola Sundberg, investerare och fiskevårdsengagerad

Erica Scott, sympatisör för Hållbart initiativ

Ola har arbetat länge i finansbranschen som portföljförvaltare, investerare etc. Samtidigt har Ola ett stort fiskeintresse och har engagerat sig i Ålands Fiskevårdsförening. Kopplingen miljö-ekonomi är alltså för Ola väldigt nära till hands.


Så hur ska vi skapa en hållbar samhällsekonomi? Kan vi fortsätta växa utan att miljön tar stryk? Kommer det att räcka med att konsumenterna börjar handla hållbara saker istället?


SOFFHÄNG TISDAGEN DEN 11 JUNI KL. 10-17

Vi finns just utanför entrén till Alandica Kultur och Kongresshus och bjuder på rabarbersaft och klimatsmart snacks. Sätt dig gärna ner i våra soffor och snacka hållbarhet med oss!


PARTILEDARDEBATT TISDAGEN DEN 11 JUNI KL. 17-18:45

På Alandicas stora scen sker den första partiledardebatten inför lagtingsvalet i höst. Programpunkten är den sista aktiviteten på Alandica Debatt. Vilka frågor kommer partierna att driva hårt i valrörelsen?


Talespersonen Simon Holmström representerar Hållbart Initiativ.


Välkomna på plats eller via live-stream från Alandica Debatt. Direktsändningen sker härifrån.____

Alandica Debatt är den årliga diskussionsfestivalen på Åland med hållbarhet som fokus, som arrangeras av Ålands landskapsregering och Nätverket Bärkraft.ax.

Comentarios


bottom of page