top of page

Vi är redo att gå in i förhandlingarna

Idag har Hållbart initiativ tillsammans med Centern, Moderat Samling och Obunden Samling med stöd av Ålands framtid kommit överens om att gå in i nästa fas i regeringsförhandlingarna. För Hållbart initiativ är det helt avgörande att formulera ett regeringsprogram som samlar Åland och växlar upp arbetet för hållbarhet.

- Det är en förutsättning för fortsatta diskussioner, bekräftar talesperson Alfons Röblom.


Centerns partiledare Veronica Thörnroos aviserar idag att Centern är redo att gå vidare med Hållbart initiativ, Moderat Samling och Obunden samling med stöd av Ålands framtid för fortsatta regeringsförhandlingar.

- Vi har lovat väljarna att göra vårt yttersta för att få till en konkret omställningspolitik under den här mandatperioden. Östersjön, klimatet och jämställdheten kan inte vänta fyra år till. Nu har vi en verklig möjlighet att göra skillnad och ska göra allt för att pröva den möjligheten, säger talesperson Alfons Röblom.
Hållbart initiativs lagtingsledamöter Alfons Röblom och Simon Holmström.

Även om den politiska samsynen inte är total mellan alla partier har Hållbart initiativ valt att ge förhandlingarna ett seriöst försök utifrån utfästelser om en gemensam värdegrund i regeringsprogrammet.

- Vi är glada för att Centern gett oss bekräftelse på att förhandlingarna vilar på grundläggande principer om att motverka diskriminering, öka jämställdheten, välkomna inflyttare från hela världen och stöda ett oberoende föreningsliv. Sviker något av partierna dessa grundprinciper finns inga förutsättningar för vår fortsatta medverkan, säger lagtingsledamot Simon Holmström.

De kommande fyra åren kommer att kräva reformer för konkret och långsiktig hållbarhetspolitik. Det kommer därmed att bli nödvändigt med breda uppgörelser i lagtinget för att undvika onödiga konflikter och politiska låsningar.

- Hållbarhetsarbetet kräver ett brett samarbete inom politiken. Vi vill jobba prestigelöst för att uppnå det, menar Alfons Röblom.

Hållbart initiativ gick till val på valmanifestet “Åland är redo” som tar upp tio konkreta politikområden.

Självklart innebär förhandlingar att ge och ta, men vi vet att mycket av vår politik resonerar väl med övriga partiers. Det gäller exempelvis att gynna närproducerade produkter, öka produktionen av förnybar energi, stoppa trenden med ökad psykisk ohälsa, ställa om skärgårdstrafiken och få mer jämställda löner, avslutar Simon Holmström.

Comments


bottom of page