top of page
Simon H 1 2023_edited.jpg

Simon Holmström

Nummer: 5

Bor: I Mariehamn men vistas gärna på stugan i Bomarsund och på Åva

Familj: Släkten räcker just nu

Utbildning: Beteendevetare, MSc Miljöpsykologi från Surrey University samt diverse hållbarhetskurser

Arbete: Lagtingsledamot

Språkkunskaper: Svenska (modersmål), engelska (utmärkt), finska (goda kunskaper), spanska (nöjaktiga kunskaper)

  • Facebook
  • LinkedIn

Min bakgrund

  • Jag har varit en miljökämpe sedan 14 års ålder och blev vegetarian två år efteråt. En av mina tidiga segrar är att jag fick min skola Ålands lyceum att byta till grön el. 

  • Som beteendevetarexamen i grunden från Örebro Universitet med en master i miljöpsykologi från Surrey University tacklar jag gärna miljöfrågorna från ett människoperspektiv. 

  • När jag efter studierna kom tillbaka till Åland tog jag en ledande roll i det åländska hållbarhetsarbetet, framför allt via Ålands Natur & Miljö. Som kansliledare där blev jag också en av medgrundarna till ungdomsrörelsen ReGeneration 2030 som verkar för Agenda 2030 i Norden och Östersjöregionen med årliga toppmöten på Åland. 

  • Jag drev mitt eget företag i fem år som erbjöd hållbarhetskonsultationer till organisationer och företag.

  • Sedan 2019 är jag lagtingsledamot för Hållbart Initiativ där jag just nu är lagtingsgruppens ordförande. Som engagerad i Mittengruppen i Nordiska rådet från Åland har jag tagit initiativ till flera medlemsförslag om klimat och miljö. 

  • Internationellt är jag medlem i Ekocidalliansen och samarbetar aktivt med Initiativet kring Fossilnedrustningsavtalet. 

Havsbild.jpg

Varför ställer du upp?

Finland står inför två vägval, antingen att strama åt kraftigt eller satsa på framtiden. Vi har inte råd med det första. Jag vill se ett målmedvetet arbete på alla nivåer för ett samhälle som tar hand om barns och ungas välbefinnande, satsar på utbildning, värnar om naturen och bär sitt ansvar för att bekämpa klimatkrisen. Ett Finland som hugger tag i hållbarhetsarbetet hjälper Åland att göra detsamma.

Har du en hjärtefråga?

Östersjöns mående blir sämre i klimatkrisens spår. Vi kan inte peka finger på varandra och fortsätta skita ner vårt gemensamma innanhav utan måste samarbeta mer. Finland har en stor roll att spela såväl i sin inrikespolitik som i sin utrikespolitik med aktörer i hela Östersjöområdet.

P1017237.jpg

Foto: Ian Falck

Övriga intressen

Litteratur, piano, träning, serier.

Detta visste ni kanske inte om mig

Jag är en hejare på blixtschack.

bottom of page