top of page
P1038467_edited.jpg

Alfons Röblom

Nummer: 4

Bor: I Mariehamn, sommarställe i Hammarland. Har tidigare bott i bl.a. Helsingfors, Stockholm och Bryssel.

Familj: Sambon Heidi Kullberg och sonen Birk. 

Utbildning: Journalist (pol.kand) och skådespelare (magister i teaterkonst).

Arbete: Just nu jobbar jag som lagtingsledamot och stadsfullmäktigeledamot.

Språkkunskaper: Svenska (modersmål), engelska (utmärkt), finska (nöjaktiga), franska (nöjaktiga).

  • Facebook
  • Instagram

Min bakgrund

  • Jag engagerade mig tidigt i föreningslivet och i amatörteatern. 

  • Efter gymnasiet flyttade jag till Helsingfors för att studera till journalist, och kom sedermera in på Teaterhögskolan. Under flera år varvade jag studier med teaterjobb på t.ex. Svenska Teatern i Helsingfors, och journalistjobb på främst Ålands Radio/TV. 

  • 2017 sökte jag och fick jobbet som ackrediterad assistent och pressekreterare för EU-parlamentarikern Linnéa Engström (Miljöpartiet) i Bryssel. Åren i Bryssel var min “master class” i politik. Jag lärde mig mycket och lade grunden till ett bra politiskt nätverk.

  • 2019 flyttade jag hem till Åland, utsågs till talesperson för Hållbart Initiativ, och valde att ställa upp i lagtings- och kommunalvalet. Jag blev vald till lagtinget och stadsfullmäktige i Mariehamn. Efter regeringsförhandlingarna valde Hållbart Initiativ att ingå i regeringen, och jag utsågs till utvecklingsminister med ansvar för bl.a. miljö, energi och högskolefrågor. 

  • Jag och Hållbart Initiativ var med och tog regeringsansvar för Åland under den mest turbulenta tiden sedan andra världskriget; med pandemin, och Rysslands anfallskrig i Ukraina med dess hemska följder.

  • HI lämnade regeringen hösten 2022 p.g.a. oenigheter om klimatpolitiken, och jag återtog min plats i lagtinget.

Alfons22.jpg
mella-lisitano-fcH-lsyvT4g-unsplash.jpg

Varför ställer du upp?

Arbetet för omställningen till ett hållbart samhälle sker både lokalt och globalt. Vi behöver stärka hållbarhetspolitiken i kommunfullmäktigen och EU-parlament - i lagting och riksdag. T.ex. kräver energiomställningen insatser i flera instanser samtidigt.

Har du en hjärtefråga?

Energiomställningen, och för Ålands del: etableringen av storskalig havsbaserad vindkraft. Jag vill jobba för att Finland ska göra det så enkelt som möjligt att etablera vindkraft och annan förnybar energi och ta vara på de omfattande positiva synergier som finns i omställningen.

IMG_1016.jpg

Övriga intressen

Historia, resor, vin, mat.

Detta visste ni kanske inte om mig

Jag är nördigt intresserad av den åländska färje-historien (inkluderar också Silja Line). Jag är ett ABBA-fan. Jag har en latent fascination för miniatyrer såsom modellhus - och fartyg, vilket skulle kunna utvecklas till en dyr hobby.

bottom of page