top of page
alfonsroblom_3 (1).jpg

Alfons Röblom

Nummer: 173 i lagtingsvalet och 503 i kommunalvalet

Ställer upp i: Lagtingsvalet och i Mariehamns stad

Bor: I Mariehamn

Familj: Sambon Heidi Kullberg och sonen Birk

Utbildning: Journalist (pol.kand) och skådespelare (magister i teaterkonst)

Sysselsättning: Lagtingsledamot

  • Facebook
  • Instagram

Därför ställer jag upp

Jag är övertygad om att vi tillsammans kan utveckla Åland till ett hållbart samhälle där vi inte hetsar, pressar eller stressar oss själva sjuka och olyckliga. Åland är en av världens absolut bästa platser på jorden – det ska vi förstå att njuta av!
Åland behöver ett nytt ekonomiskt ben att stå på. Jag vill arbeta för att det benet bygger på den förnybara energin, och de synergieffekter som följer. Jag är också djupt engagerade i frågor som rör konst, kultur och demokrati

Alfons i media

Newspaper

Nya Åland

Image by AbsolutVision

Ålandstidningen

Radio Show

Ålands radio

Lite mer om mig

  • Jag engagerade mig tidigt i föreningslivet och i amatörteatern. 

  • Efter gymnasiet flyttade jag till Helsingfors för att studera till journalist, och kom sedermera in på Teaterhögskolan. Under flera år varvade jag studier med teaterjobb på t.ex. Svenska Teatern i Helsingfors, och journalistjobb på främst Ålands Radio/TV. 

  • 2017 sökte jag och fick jobbet som ackrediterad assistent och pressekreterare för EU-parlamentarikern Linnéa Engström (Miljöpartiet) i Bryssel. Åren i Bryssel var min “master class” i politik. Jag lärde mig mycket och lade grunden till ett bra politiskt nätverk.

  • 2019 flyttade jag hem till Åland, utsågs till talesperson för Hållbart Initiativ, och valde att ställa upp i lagtings- och kommunalvalet. Jag blev vald till lagtinget och stadsfullmäktige i Mariehamn. Efter regeringsförhandlingarna valde Hållbart Initiativ att ingå i regeringen, och jag utsågs till utvecklingsminister med ansvar för bl.a. miljö, energi och högskolefrågor. 

  • Jag och Hållbart Initiativ var med och tog regeringsansvar för Åland under den mest turbulenta tiden sedan andra världskriget; med pandemin, och Rysslands anfallskrig i Ukraina med dess hemska följder.

  • HI lämnade regeringen hösten 2022 p.g.a. oenigheter om klimatpolitiken, och jag återtog min plats i lagtinget.

DSC_6098.jpg
bottom of page