top of page
Philip.jpg

Philip Björkqvist

Bor: I Lumparland

Utbildning: Operasångare vid Operahögskolan i Stockholm samt vid Musikhochschule Hannover

Sysselsättning: Undervisar i musik på Strandnäs skola samt operasångare

  • Facebook
  • Instagram

Därför ställer jag upp

Som konstnär på Åland gläds jag åt vårt rika och mångsidiga kulturliv. Däremot är det svårt att livnära sig på konstnär på Åland. Jag vill jobba, inte bara för kulturen, utan även för den åländska konsten.

 

Sedan tre år tillbaka renoverar jag en ödegård i Lumparland. Jag brinner för byggnadsvård och har under resans gång förstått vikten av att renovera med hållbara metoder och material. Jag vill att Åland ska bli bättre på att värna de byggnader vi redan har, men också att vi börjar bygga mer hållbart när vi måste bygga nytt.

 

Som HBTQIA-person är också de mänskliga rättigheterna viktiga för mig. Det är fortfarande svårt att komma ut på Åland idag. Många HBTQIA-personer väntar med att komma ut tills de flyttat från Åland, och flera väljer sedan att inte återvända. Jag vill jobba för ett inkluderande Åland där alla känner sig välkomna. 

Lite mer om mig

  • Min scendebut gjorde jag 1997 i musikteatern Katrina. Därefter har jag deltagit i en rad teateruppsättningar på Åland, vilket lade grunden för min scenkarriär.

  • Efter gymnasiet flyttade jag till Vadstena och inledde mina sångarstudier. Sången skulle sedan ta mig till Tyskland och Stockholm. 

  • Jag har sjungit på många scener runt om i Tyskland och i Norden, främst i Mozart- och Verdi-operor.

  • Efter många år utomlands fick jag hemlängtan och flyttade hem till Åland. Här har jag arbetat som vikarierande lärare vid flera skolor, parallellt med sången. Målet är att inom kort komplettera mina studier och göra mig behörig musiklärare.

DSC_6563.jpeg
bottom of page