top of page
P1038355.JPG

Pia Widén

Nummer: 2

Bor: I Mariehamn och på Föglö, nyålänning inflyttad från Helsingfors. 

Familj: Make journalisten och kulturkritikern Gustaf Widén, barnen Linn (16), Stella (14) och Mary (11).   

Utbildning: Filosofie magister (FM) i historia vid Helsingfors universitet 2001.

Arbete: Doktorand vid Helsingfors universitet, engagerad inom resebranschen.

Språkkunskaper: Svenska (modersmål), finska (andra modersmål), engelska (utmärkt).

  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

pia.widen[at]aland.net

+358 50 58 17 517

Min bakgrund

  • Jag blev en sann humanist genom studier i konst, humanekologi, språk och historia vid Helsingfors Svenska Normallyceum. Jag fortsatte med historia, arkeologi, filosofi och socialpsykologi vid Helsingfors universitet där jag fortfarande är doktorand vid  lärostolen i historia (sv). Jag har varit aktiv inom nationerna, ämnesföreningar och universitetsförvaltningen

  • Jag jobbade som verksamhetsledare för Alumnföreningen vid Helsingfors universitet i 12 år innan jag flyttade till Åland. Under coronatiden jobbade jag som koordinator för nordiska relationer samt rektors rådgivare vid Åbo Akademi med fokus på att utreda en etablering av finländsk lärarutbildning i Sverige. Jag har arrangerat hundratals evenemang från presidentvalspaneler till Filosofiska fakultetens promotion. 

  • Jag har varit styrelseledamot och förtroendevald i många år. Jag är sedan 2016 styrelsemedlem i Svenska folkskolans vänner som stöder bildning och kultur på svenska i Finland. 

Pia havet.jpg
  • Jag har varit företagare från 2001 till 2018. Jag började som delägare i bolaget Proudly Presenting Partner Ab. År 2003 grundade jag aktiebolaget Osterman Ab. Ursprungligen grundades bolaget som ett serviceföretag som förverkligar kunskapsintensiva tjänster, där historia används för kvalitativ problemlösning. År 2010 påbörjade Osterman Ab affärsverksamhet inom trävaruindustrin i Sverige med samtliga pappersbruk som kunder.

  • År 2002 skrev jag Helsingfors universitets humanistiska fakultets 150-års jubileumshistorik "Bildningens makt. Filosofer, historiker, kultur- och språkvetare – humanister i 150 år.” Jag har ansvarat för historiska utställningar såväl i Helsingfors som Aten, bland annat ”Från professor till president, från statsminister till kansler - medlemmar i universitetssamfundet som politiska aktörer”. År 2000 ansvarade jag för det största historieprojektet som förverkligades i samband med Helsingfors kulturstadsår.

Pia får.jpg

Varför ställer du upp?

Jag vill arbeta i ett parti vars utgångspunkt är de klimat- och hållbarhetsfrågor som vår generation ansvarar för att lösa. Jag är glad för en möjlighet att jobba parlamentariskt för hållbarhet på mitt modersmål och att främja det åländska.

Har du en hjärtefråga?

Vi måste flytta på osten och sluta gå i gamla spår för att nå nya slutmål. Vi behöver stöda en omställning till närproducerat och göra hållbara val mera lockande. Exempelvis gäller det att sänka momsen på reparationstjänster, frångå köttkonsumtion och att främja vindkraft som energikälla.

P1017107.jpg

Foto: Ian Falck

Övriga intressen

Jag är hellre utomhus än inomhus. Jag har seglat hela mitt liv - skärgården och havet är mitt hem. Jag älskar att fiska med nät, och att odla rosor och grönsaker. I sommar skall de första bisamhällena flytta hem till oss. Jag läser i första hand faktalitteratur om samhällsfrågor och i naturvetenskap men även skönlitteratur.

Detta visste ni kanske inte om mig

Jag hugger min ved själv.

bottom of page